Het mooie aan fietsen op de Veluwe is de enorme diversiteit. Trappend door de bossen, langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen ontdek je de grootse natuur, maar valt je oog ook op ieder detail. De Veluwe is wellicht het mooiste fietsgebied van Nederland. Of je nu heerlijk wil genieten van een ontspannende fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk of dat je je juist lekker actief wil inspannen op de mountainbike of wielrenfiets, de Veluwe biedt het geschikte terrein. Wil je een vlak parcours of juist heuvelachtig, over bospaden of verharde weg, de Veluwe heeft het allemaal!

 

Landgoederenroute Staverden (54 km): Al honderden jaren lang is de Veluwe een geliefd oord voor de gegoede burgerij en leden van het Koningshuis. Deze route maakt je duidelijk waarom. Je komt langs fraaie kastelen, buitenhuizen en landgoederen en maakt kennis met de eeuwenoude bewoningsgeschiedenis van dit gebied. Je kunt de route starten bij Bezoekerscentrum Staverden. Hier vind je informatie over het Veluws verleden.

 

Speulderbos (46 km): Ten oosten van Ermelo en Putten ligt één van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Eeuwenoude eiken die lijken te bewegen in de nevelen die in het bos hangen. Ze zijn verwrongen in wonderlijke vormen door de tand des tijds en geven het bos in de volksmond de bijnaam “het bos van de dansende bomen”.

 

Rondom radio Kootwijk (52 km): Rondom Kootwijk liggen glooiende bossen, waaraan De Veluwe zo herkenbaar is. Maar ook heidevelden, met bijzondere planten als heidespurrie, zandzegge en ruig haarmos dat in de herfst en winter groen is maar in de lente een rode tint aanneemt, zijn er in overvloed.

 

Koningsroute (34 km): Deze Koningsroute is bewegwijzerd, middelzwaar, gaat over verharde paden en kent hoogteverschillen. De fietsroute is de afgelopen tijd door ANWB-vrijwilligers in oude glorie hersteld. De nieuwe routebordjes hebben – hoe kan het ook anders – een koninklijke uitstraling. De route leidt je door het centrum van Apeldoorn, langs het Oranje Park, door Buurlo en Hoog Soeren dwars door de Veluwe om uiteindelijk weer bij Paleis Het Loo te finishen.

 

 

Hanzeroute (69km): De zuidelijke Hanzeroute verbindt Harderwijk met Elburg. Pittoreske vestingstadjes die een bezoek meer dan waard zijn.